Oplichters maken Amerikaans bedrijf bijna 1 miljoen lichter

Op 31 januari voerde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen 4 huiszoekingen uit in een onderzoek naar oplichting via internet. Een Amerikaans bedrijf ontving vragen tot betaling via een sterk gelijkend emailadres van een bestaande leverancier, en schreef vervolgens ongeveer één miljoen dollar over.  

Des escrocs font perdre près d'un million à une entreprise américaine

Bij de huiszoekingen werd 183 000 euro in plastic vacuümzakken aangetroffen, alsook 7000 euro in valse eurobiljetten. Drie verdachten werden verhoord.  

Op vraag van het parket Oost-Vlaanderen is de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar een Belgisch bedrijf dat bijna een miljoen dollar op zijn rekening kreeg van een Amerikaans bedrijf. 



Uit het onderzoek bleek dat het vermoedelijk om oplichting gaat, namelijk een Business Entreprise Compromise Scam. Het Amerikaans bedrijf ontving een vraag tot betaling van een emailadres dat sterk gelijkend was op dat van een ander bedrijf waarmee de Amerikaanse firma samenwerkte. Er werden meerdere overschrijvingen uitgevoerd naar een Belgisch rekeningnummer, waarbij de oplichters bijna één miljoen dollars ontvingen. 



Het parket van Oost-Vlaanderen besliste om een onderzoeksrechter te Gent te vorderen voor de verderzetting van het onderzoek in het kader van witwas. Uit verder onderzoek is gebleken dat het bedrijf dat de gelden ontving gevestigd was in Gent. De ontvangen gelden werden vervolgens doorgesluisd naar rekeningen van bedrijven en personen in België en Bulgarije. 



Actie 31 januari 2024



Op 31 januari heeft de FGP Oost-Vlaanderen 4 huiszoekingen uitgevoerd in Gent (2), Maldegem en Merelbeke. Hierbij werd 183 000 euro in vacuümzakken aangetroffen, alsook 70 valse biljetten van 100 euro. 



Twee verdachten, waaronder de zaakvoerder van de Belgische vennootschap, werden opgepakt. Een derde verdachte zat al in de gevangenis en werd voor verhoor overgebracht naar de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen. De verdachten hebben alle drie de Bulgaarse nationaliteit en zijn respectievelijk 24, 30 en 42  jaar oud. 



De 24-jarige man zat met een enkelband een straf uit voor andere feiten. De 42-jarige man zat al in de gevangenis. De twee verdachten (24 en 30 jaar oud) werden voor de onderzoeksrechter te Gent geleid, die besliste om hen onder strenge voorwaarden vrij te laten. 



Waarschuwing



De Business Enterprise Compromise Scam is een gekende methode van online oplichting. Criminelen gebruiken een emailadres dat sterk lijkt op een bestaand adres om onmiddellijk vertrouwen te winnen. Een andere variant is spoofing, waarbij het emailadres helemaal gelijkend is. Het is dan ook aangeraden om bij vragen tot betaling te checken of alle gegevens kloppen, zeker als er gevraagd wordt om naar een nieuw rekeningnummer over te schrijven. In geval van twijfel is het aangeraden om contact op te nemen met uw gekende partner bij het bedrijf en na te vragen of er werkelijk een nieuw rekeningnummer gebruikt wordt.