Zennah, de eerste zedenhond bij de Belgische politie

Op dinsdag 21 september heeft de Directie Hondensteun van de Federale Politie de allereerste Belgische zedenhond voorgesteld aan het grote publiek. Zedenhond Zennah kan het labo helpen om sperma te lokaliseren op plaatsen waar dat niet evident is, bijvoorbeeld op een grasveld of in een groot gebouw. Zo kan ze een bijdrage leveren aan moeilijk op te lossen zedenzaken.  

Stel, een slachtoffer doet aangifte van een verkrachting in een veldweg door een onbekende man, ze kan de plaats van de feiten niet precies aanduiden. In zo’n geval kan de zedenhond helpen. Zennah speurt het hele grasveld af en lokaliseert de exacte plaats van het sperma. Het labo zal de sporen veiligstellen en misschien kan door DNA-analyse later de dader geïdentificeerd worden.

Het is maar één voorbeeld van de vele onderzoeken waarin een zedenhond steun kan bieden. Jaarlijks worden meer dan 4000 zedenfeiten aangegeven bij de politie, bij ongeveer 1/3e daarvan is de dader - in het begin alvast - onbekend. Biologische sporen zoals sperma zijn uitermate belangrijk om zo’n dader te kunnen identificeren. Wanneer niet meteen duidelijk is of er sporen zijn en waar die zich bevinden, kan de zedenhond ingezet worden ter aanvulling van de middelen die het labo van de technische en wetenschappelijke politie ter beschikking heeft. Het labo stelt de sporen nadien veilig en onderzoekt ze.   

“Vrouwen worden in ons land te vaak slachtoffer van seksueel geweld,” zegt Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie. “De strijd hiertegen is voor de regering, politie en justitie een absolute prioriteit. Dat doen we niet alleen met de hervorming van het seksueel strafrecht en een betere opvang van slachtoffers, maar ook door innovatieve nieuwe technieken zoals deze toe te passen. De zedenhond kan een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek om sporen en bewijsmateriaal terug te vinden. Zo kunnen we meer daders identificeren, vervolgen en bestraffen.”

zedenhond 2

Het project ‘zedenhond’ van de Directie Hondensteun van de Federale Politie is van start gegaan in 2021, op basis van ervaringen in het buitenland. De discipline zeden-detectie-hond heeft zijn oorsprong in Noorwegen, daar worden ze al vele jaren ingezet. Ook in Nederland is de politie in 2015 een zedenproject gestart, met in 2020 een uitbreiding naar 5 teams en 8 honden. In de laatste 2 jaar werden bij onze noorderburen 38 positieve aanduidingen op 181 interventies genoteerd.

Zennah werd begin dit jaar aan de Federale Politie geschonken door de Nederlandse collega’s. Ze is intussen volledig opgeleid door haar Belgische geleider en kan vanaf nu operationeel worden ingezet. Haar prestaties zullen doorlopend worden geëvalueerd en indien nodig wordt het project meteen bijgestuurd. Het is de ambitie om op termijn een tweede Belgische zedenhond op te leiden.

zedenhond

“Het is onze betrachting om te innoveren en expertise op te bouwen in verschillende domeinen,” vertelt Rony Vandaele, directeur Hondensteun van de Federale Politie. “Het project zedenhond past perfect binnen het nationaal veiligheidsplan, waarin de strijd tegen seksuele misdrijven één van de prioriteiten is. We hopen met Zennah positieve resultaten te kunnen boeken, in het belang van onderzoeken en slachtoffers van over het hele land.”