Wielrenner Jelle Vanendert start carrière bij de politie

Wielrenner Jelle Vanendert (37) begint in mei 2023 aan de opleiding voor politie-inspecteur. In 2011 won hij de koninginnenrit van de Pyreneeën in de Ronde van Frankrijk met aankomst op Plateau de Beille. Jelle kreeg de politie in het vizier door de samenwerking tussen Belgian Cycling en de Federale Politie. Na zijn opleiding gaat hij aan de slag bij de Lokale Politie Lommel.

 

Jelle Vanendert: « Een hele dag in een kantoor zitten en een 9-5 job, dat zag ik niet zitten. Op mijn 37ste zag ik me ook niet opnieuw op de schoolbanken verschijnen. Het werk van een politie-inspecteur is zeer gevarieerd, geen enkele dag is dezelfde als de dag voordien. Dat is in het wielrennen ook: elke dag is anders. Elke dag brengt een nieuwe uitdaging.”

Vanendert vindt dat er ook nogal wat gelijkenissen zijn tussen wielrenners en politiemensen: “Renners zijn zeer gemotiveerde mensen die altijd een doel voor ogen hebben en daar altijd hard voor willen werken. Doorzetters, zoals politiemensen.”

 

Toekomst

Belgian Cycling en de Federale Politie werken sinds februari 2022 samen rond rekrutering en rond veiligheid bij wielerwedstrijden. Belgian Cycling wil door deze samenwerking nog meer aandacht schenken aan de toekomst van haar leden, tijdens en na hun wielercarrière.

Tijdens speciale informatiesessies en via nieuwsbrieven en magazines krijgen jeugdwielrenners (junioren) informatie over alle interessante jobs bij de Geïntegreerde Politie. De Jobpol-stands van de politie zijn ook aanwezig aan de start of finish van wielerwedstrijden.

 

Veiligheid

De politie en Belgian Cycling focussen daarnaast heel hard op de veiligheid bij wielerwedstrijden. De Wegpolitie van de Federale Politie legt aan de junioren uit hoe politie en organisatoren wielerwedstrijden beveiligen. Het publiek krijgt bij elke koers de tip “Hou de koers veilig”.  

Eind 2022 is voor het eerst een nationaal veiligheidsoverleg wielerwedstrijden georganiseerd waaraan de Federale en Lokale Politie hebben deelgenomen samen met Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen, la Fédération Cycliste Wallonie-Bruxelles, privé-organisatoren van wedstrijden, rennersploegen, signaalgevers, rennersvakbonden, vertegenwoordiging van de gouverneurs, het nationaal crisiscentrum en de Vereniging van Steden en Gemeenten.

 

Op dit overleg zijn een aantal concrete afspraken gemaakt waaronder:

  • Signaalgevers : Er komt een sensibiliseringscampagne om meer mensen en vooral jongeren warm te maken voor de taak van signaalgever.
  • Respect voor rode en groene vlag : Via een informatiecampagne met onder andere het tv-programma “Kijk Uit” vragen politie en organisatoren aan de toeschouwers dat ze de rode en groene vlag te allen tijde zouden respecteren.

De “rode vlag” is het openingsvoertuig van een wielerwedstrijd en de wagen met de “groene vlag” duidt het einde van de koerskaravaan aan. Je mag pas de rijbaan weer oprijden als de groene vlag voorbij gereden is.

  • Milieu: Er is afgesproken om nog duurzamer en milieuvriendelijker te werken in en rond de koerskaravaan; bijvoorbeeld in verband met de drinkbussen die renners weggooien.