Weekend zonder alcohol achter het stuur: iedereen heeft baat bij een mentaliteitswijziging

BRUSSEL, 12-06-2018. Het 'weekend zonder alcohol achter het stuur' vond plaats van vrijdag 8 juni 2018 - 18.00 uur tot maandag 11 juni 2018 - 6.00 uur. De Federale Wegpolitie en 139 lokale politiezones namen aan deze actie deel. Ze werd georganiseerd in heel het land in samenwerking met de gewesten en Vias. De politie controleerde gedurende 60 uur op het gebruik van alcohol en/of drugs op de autosnelwegen, de gewest- en gemeentewegen.

Uit de resultaten van de gecontroleerde bestuurders blijkt een positieve evolutie. Afgelopen weekend waren er 32 299 controles: 2,24 % van de gecontroleerde personen was in overtreding en bij 161 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. In vergelijking met de vorige zomereditie lijkt de positieve tendens zich te bevestigen. Rond dezelfde tijd reed toen immers 2,77 % van de gecontroleerde bestuurders onder invloed van alcohol.



Ondanks deze positieve tendens blijkt uit de ongevallenstatistieken dat bepaalde bestuurders nog te tolerant zijn ten opzichte van alcohol achter het stuur. In 2017 speelde alcohol een rol bij 4209 verkeersongevallen. In 11 % van de gevallen ging het om ongevallen met gewonden of doden (bron Vias).



Het doel van deze aangekondigde actie was de weggebruikers aan te moedigen hun gedrag te veranderen en oplossingen te vinden om niet meer achter het stuur te kruipen na het gebruik van alcohol of andere middelen. De bestuurders moeten zich ervan bewust zijn dat er wezenlijke alternatieven bestaan en de reflex hebben er gebruik van te maken. Iedereen heeft baat bij een mentaliteitswijziging !