Resultaten eerste ‘Weekend van de aandacht’: de drang blijkt te groot

De resultaten van het eerste nationale ‘Weekend van de aandacht’ bevestigen helaas dat heel wat bestuurders onaandachtig achter het stuur zitten. Tijdens gerichte controles door de Federale Wegpolitie op 20 en 21 november werden 185 bestuurders betrapt op het gebruik van de gsm achter het stuur. De drang om zelfs in de wagen bereikbaar te zijn blijkt voor bepaalde bestuurders onweerstaanbaar. Nochtans brengt afleiding achter het stuur grote gevaren met zich mee!

De resultaten tonen aan dat er nog veel werk is om een mentaliteitswijziging bij de weggebruikers teweeg te brengen. Het besturen van een voertuig en het bedienen van een gsm gaan niet samen.

Deze eerste editie van het ‘Weekend van de aandacht’ was als het ware een try-out door de verschillende afdelingen van de Federale Wegpolitie. Zij zal deze actie in de toekomst zeker herhalen. Vanaf 2022 slaat de Wegpolitie de handen in elkaar met de lokale politiezones voor een nationaal actieweekend twee keer per jaar, voor een maximale aanwezigheid op autosnelwegen én lokale wegen.

225 bestuurders afgeleid achter het stuur

Tijdens deze controleactie werden 185 inbreuken vastgesteld rond gsm-gebruik achter het stuur. Het ging om 141 bestuurders van personenwagens, 29 vrachtwagens en 21 camionettes. Deze bestuurders waren duidelijk aan het telefoneren zonder handsfree kit, een berichtje aan het sturen met de gsm in de hand of in enkele gevallen zelfs filmpjes aan het bekijken.

Er werden ook 40 andere inbreuken van afleiding achter het stuur vastgesteld. Eten, zich scheren, een boekje lezen, make-up aanbrengen, … Het passeerde allemaal de revue, en zorgt ervoor dat de bestuurders hun aandacht niet op de weg kunnen houden.

Wanneer een inbreuk rond afleiding achter het stuur wordt vastgesteld, wordt de betrokken bestuurder uit het verkeer gehaald. Dat maakt de controles tijdsintensief, maar geeft ook de mogelijkheid om de overtreder onmiddellijk te wijzen op de gevaren ervan.

Zoals steeds was de Wegpolitie tijdens deze controleactie ook aandachtig voor andere inbreuken (snelheid, rijden onder invloed, gordeldracht, documenten, …). Daardoor werden tijdens deze actie, bovenop de inbreuken rond afleiding, 527 PV’s of onmiddellijke inningen opgesteld en 4 rijbewijzen ingetrokken.

Wagen in, gsm uit

De Federale Wegpolitie benadrukt dat het gebruik van de gsm achter het stuur enorm afleidend is en tot zware ongevallen kan leiden. Wie zijn aandacht niet voldoende op de weg richt, vormt een gevaar voor zichzelf en voor andere weggebruikers. Dus: kruip je achter het stuur, stop je smartphone dan weg.