Politie ontdekt drie verborgen ruimtes in voertuigen tijdens grensoverschrijdende actie

Van donderdag 1 december tot en met zondag 4 december hebben politie- en douanediensten van de Benelux en Frankrijk een grensoverschrijdende operatie tegen drugshandel en -toerisme georganiseerd. Van de 1083 gecontroleerde voertuigen, 2 bussen en 1 trein waren 119 personen in het bezit van drugs. 27 personen waren onder invloed, 13 personen werden gearresteerd en 16 voertuigen werden in beslag genomen.

Deze actie maakt deel uit van de "Hazeldonk"-samenwerking waarbij de politie- en douanediensten van de Benelux-landen en Frankrijk de georganiseerde drugsdistributienetwerken en de betrokken criminele organisaties aanpakken.

Inbeslagnames:

  • Meer dan 700g marihuana, hasjiesj en spacecake
  • 21 joints
  • Meer dan 120g cocaïne
  • Meer dan 130g heroïne
  • Meer dan 120g amfetamine
  • Meer dan 200g ketamine
  • 10 XTC pillen
  • 7 wapens
  • Cash geld: € 22 030

Opmerkelijke gebeurtenissen

Op vrijdag 2 december, rond 23.00 uur, controleerde de Lokale Politie van Dilbeek een voertuig met een Belgische nummerplaat dat toebehoorde aan een verhuurbedrijf. In het voertuig werden verschillende doorzichtige vacuümverpakkingen met ketamine, cocaïne en marihuana ontdekt, klaar om huis-aan-huis te worden geleverd. De bestuurder, een Nederlander, werd ter beschikking gesteld van het parket. 

Op zaterdag 3 december werd tijdens een gezamenlijke controle van de douane van Brasschaat en de Federale Wegpolitie van Antwerpen een voertuig met Belgische nummerplaat onderschept. Het voertuig was uitgerust met een professioneel ingebouwde verborgen ruimte. Een grote som geld en een waardevol horloge werden in het compartiment gevonden. De bestuurder werd ter beschikking gesteld van het parket en het voertuig werd in beslag genomen.

In Nederland werden tijdens de operatie twee voertuigen met professioneel ingebouwde verborgen ruimtes in beslag genomen. In een van deze ruimtes zat ook meer dan 20.000 euro verborgen.

Belgische expertise in verborgen ruimtes

Onder impuls van het drugsteam van de Centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) van de Federale Politie is een groep deskundigen inzake verborgen ruimtes in voertuigen opgericht. Collega's van de douane, de Lokale Politie en de Federale Politie maken deel uit van deze groep en zorgen voor een nog bredere kijk op dit fenomeen.

Een van de doelstellingen van de deskundigengroep was bewustmaking. Daartoe is de opleiding 'Controle van een voertuig in geval van vermoeden van aanwezigheid van drugs - verborgen ruimtes' ontwikkeld. In 2021 werden 1.381 collega's opgeleid en werden 115 sessies georganiseerd door de deskundigengroep.

De specifieke aandacht voor dit fenomeen werpt zijn vruchten af: in 2021 werden 108 verborgen ruimtes in voertuigen ontdekt, tegenover een 70-tal in 2020.

Verborgen ruimte in een voertuig - foto genomen tijdens een opleiding

Foto genomen tijdens opleidingsdag