Politie koopt nieuwe wapens om criminelen met gelijke middelen te bestrijden

BRUSSEL, 13/03/2019. - Alle zones en diensten van de Federale en Lokale Politie kunnen sinds kort het collectieve vuurwapen FN SCAR SC kaliber .300 aankopen. De Federale Politie heeft besloten om minstens 1500 van deze wapens aan te schaffen voor verschillende directies, waaronder reeds 175 in 2019. Politiezone Westkust gaat over tot de aankoop van tien wapens. De eerste levering wapens is bestemd voor de opleiding die zal gebeuren met trainingsmunitie.

“Een politie moet met gelijke wapens de criminelen kunnen bestrijden, figuurlijk maar ook letterlijk.” Dat was de veel gehoorde boodschap, zeker na de terroristische aanvallen in ons land. Om de bevolking en politiemedewerkers beter te kunnen beschermen, sloeg men de hand aan de ploeg.



‘Men’ is een heel team: het .300-dossier is namelijk gezamenlijk uitgewerkt door de politiezone Westkust, de Directie logistiek van de Federale Politie en de Nationale Politieacademie, dit alles in samenspraak met de syndicale partners.



Minister De Crem: “Dit nieuwe en efficiëntere wapen verhoogt de veiligheid en slagkracht van onze politiemannen en –vrouwen en stelt hen in staat om criminelen met gelijke middelen te bestrijden. Bovendien werkt deze aankoop kostenbesparend en stelt ze ons in staat om de opleidingen nog doeltreffender te organiseren”.



Veiliger



Naast het doeltreffender bestrijden van criminelen, heeft het uniformiseren van het collectieve vuurwapen nog meer voordelen. Eerst en vooral: meer veiligheid voor de politiemensen en voor de burgers in hun buurt. Als alle politiemensen de opleiding of bijscholing .300 gevolgd hebben, is het meteen veiliger als bijvoorbeeld korpsen elkaar onderling bijstand verlenen. Alle politiemensen ter plaatse kunnen dan de aanwezige collectieve wapens op een veilige en zelfde manier hanteren, beveiligen en opbergen. Wie van zone of korps verandert en de opleiding al volgde, zal ook niet hoeven bij te scholen wat het wapen betreft. Trainingen blijven uiteraard altijd nodig. Daarnaast is het raamcontract ook een goede zaak voor het budget van de korpsen; als zij inschrijven op het contract, kunnen zij rekenen op de onderhandelde, lagere prijzen.



Doeltreffender



Momenteel gebruiken de Lokale Politie en de Federale Politie als collectieve vuurwapens het UZI-machinepistool, de Heckler & Koch en/of de Steyr. De Geïntegreerde Politie wilde haar medewerkers op het terrein een collectief wapen ter beschikking stellen waarmee zij op doeltreffender manier de strijd kunnen aangaan met criminelen die steeds zwaardere middelen gebruiken. Het nieuwe semi-automatische vuurwapen met lange loop zal ook deel uitmaken van de basisopleiding.