Grote oefening van verschillende speciale eenheden uit Europa

Voor een grootschalige internationale oefening van speciale eenheden uit verschillende Europese landen zijn deze week op verschillende locaties in ons land crisisinterventies gesimuleerd. Aan deze unieke oefening namen teams van speciale eenheden uit Duitsland, Zweden, Noorwegen en Italië deel. Ook collega’s uit Finland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waren bij de oefening betrokken als observator en expert. Het Belgische DSU (Directorate of special units) van de Federale Gerechtelijke Politie stond in voor de organisatie.

Het doel van deze gezamenlijke meerdaags oefening is het optimaliseren van een gecoördineerde samenwerking bij crisisinterventies tussen de verschillende Europese speciale eenheden en daarnaast ook het uitwisselen van ervaring en expertise en het versterken van netwerken.

Enkele scenario’s

De nadruk van de oefening lag voornamelijk op tussenkomsten in een maritieme omgeving of een havengebied, waarbij gijzelingssituaties op verschillende soorten van vaartuigen werden nagebootst.

Zo werd in Antwerpen een kaping gesimuleerd van een waterbus met tientallen passagiers aan boord en in Zeebrugge werd een gijzelingssituatie gesimuleerd op een groot sleephopper-schip.

Tijdens de interventies moesten de bemanning en passagiers in veiligheid gebracht worden en moesten de gijzelnemers gearresteerd worden. Er werd ook geoefend op het toedienen van dringende medische zorgen aan gewonden.

Met dank aan vele partners

Voor de organisatie van deze oefening werd met veel andere diensten van de Federale Politie samengewerkt - zoals de Scheepvaartpolitie, de Directie luchtsteun en de medische dienst - en ook met bevoorrechte partners, zoals Defensie, de lokale politiezones en brandweerkorpsen. Ook werkten aspirant-inspecteurs van politieschool PAULO en medewerkers van campus VESTA mee, onder andere als figuranten. DEME en De Waterbus stelden vaartuigen ter beschikking.

 

Exercice de grande ampleur des unités spéciales de différents pays européens