Grote hoeveelheden drugs ontdekt in verborgen ruimtes tijdens een grote grensoverschrijdende actie

BRUSSEL, 13/06/2022. - Van donderdag 9 juni tot en met zondag 12 juni 2022 hebben de politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België een grensoverschrijdende actie georganiseerd tegen drugssmokkel en -toerisme. Deze actie kadert in de Hazeldonk-samenwerking. Tijdens deze acties pakken de politie- en douanediensten van de Benelux en Frankrijk de georganiseerde drugsdistributienetwerken en de betrokken criminele organisatie. Tijdens deze actie werden in ons land in totaal 2011 personen gecontroleerd, uit 1350 voertuigen, 17 treinen en 26 bussen. 121 personen bleken in het bezit van drugs, 32 personen waren onder invloed. Er werden in de loop van de actie 21 voertuigen in beslag genomen en 22 personen werden aangehouden.

Inbeslagneming

 

Hashish :     286,51 g

Marihuana : 3424,31 g

Joints :         19 stuks

Cocaïne :     2252,75 g

Heroïne :     10,2 g

Spacecake : 268 g

Paddo’s :      10 g

Amfetamine:  20 g

Ketamine :     6,9 g

XTC :             7 stuks

Wapens:        49

Geld :            38570,00 euro

Penale boete:17932,44 euro

 

Speciale evenementen

1) Tijdens deze periode was er speciale aandacht voor distributienetwerken die gebruikmaken van de low cost busmaatschappijen, maar ook andere transportmiddelen werden gecontroleerd. Zo kon de Lokale Politie van Bilzen-Hoeselt-Riemst twee minderjarige dealers vatten die zich verplaatsten met een bromfiets. Beiden, woonachtig in Nederland, waren in bezit van cocaïne, heroïne en geld en stonden in voor de bevoorrading van verschillende klanten op Belgisch grondgebied.

2) Op donderdag 9 juni controleerde de Federale Wegpolitie van Namen een Belgisch voertuig waarin 1 kilogram marihuana teruggevonden werd. De twee inzittenden, allebei afkomstig uit Luik, werden van hun vrijheid beroofd.

3)Tijdens deze actieperiode werd opnieuw duidelijk dat de distributienetwerken controles proberen te onzeilen door nieuwe technieken en/of werkwijzen te gebruiken. Zo werden er 4 voertuigen aangetroffen met een verborgen ruimte.

In Nederland werd op vrijdag 10 juni  in een Belgisch voertuig een professioneel gebouwde verborgen ruimte met nog 5 kg cocaïne aangetroffen. De bestuurder, van Albanese nationaliteit, werd aangehouden. In Coquelles (Frankrijk) werd er later die dag ook een Belgisch voertuig met verborgen ruimte aangetroffen. In de verborgen ruimte werd een grote hoeveelheid cocaïne aangetroffen. Op zaterdag 11 juni vonden collega’s van de Federale Wegpolitie van Namen een verborgen ruimte in een voertuig met Franse nummerplaat. Deze ruimte was leeg in tegenstelling tot de vondst van de Lokale Politie Voorkempen. Daar werd een Nederlands voertuig gecontroleerd dat regelmatig werd gesignaleerd op verdachte plaatsen. Nader onderzoek op het voertuig kon aantonen dat hier ook een verborgen ruimte aanwezig was. Een grote som geld, alsook een grote hoeveelheid marihuana, werden daarin teruggevonden. De bestuurder, een Nederlandse onderdaan, werd van zijn vrijheid beroofd.

4) Op donderdag 9 juni en op zaterdag 11 juni werden er grootschalige controles uitgevoerd op passagiers van low cost bussen en dit door de douane en wegpolitiediensten van Luxemburg en Antwerpen. Bij deze controles konden enkel kleinere gebruikershoeveelheden teruggevonden worden. Op deze controleplaatsen werden ook gewone voertuigen gecontroleerd en daarbij kon de Federale Wegpolitie van Antwerpen in één voertuig meer dan 1 kilogram marihuana aantreffen.

5) De Lokale Politie van Dilbeek kon op zondag 12 juni een dealer arresteren die in de regio instond voor de bevoorrading van cocaïne. De Wegpolitie van Oudergem vond bij een controle van een Audi S6 naast een grote som geld ook een toestel terug dat radiosignalen afkomstig van politie kan detecteren en de Lokale Politie van Mechelen/Willebroek ging na een positieve drugscontrole in een voertuig over tot een huiszoeking en vond daarbij een volledig wapenarsenaal terug.

6) In de Gentse haven hield de Federale Scheepvaartpolitie één persoon aan wegens het telen van drugs.

De plantage werd aangetroffen en het onderzoekt loopt.

7) Tijdens een controle op de E17 ter hoogte van Marke kon de Wegpolitie van West-Vlaanderen een Nederlandse onderdaan intercepteren. In zijn voertuig werd een blok van 1,2 kilogram cocaïne aangetroffen. Diezelfde dag was er een gelijkaardige vaststelling door de wegpolitie van Luxemburg!

Action étoile
Action étoile

 

Meer weten?

  • Nationale Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel houdt verband met het transervale thema Geïntegreerd grensbeleid
  • Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel maakt deel uit van de strijd tegen het fenomeen Drugs