Detachering van een Belgische verbindingsambtenaar

BRUSSEL, 20/09/2017. - Sinds 15 september is de grensoverschrijdende samenwerking tussen Frankrijk en België versterkt dankzij de detachering van een verbindingsambtenaar van de Belgische politie bij de prefectuur van de regio Hauts-de-France in het kader van de preventie en bestrijding van radicalisering.



 

In een context waarin gewelddadige radicalisering een grote bedreiging voor de openbare veiligheid aan weerszijden van de grens vormt, zal deze verbindingsambtenaar de vergaring en uitwisseling van informatie in verband met dit fenomeen tussen de Belgische Geïntegreerde Politie en de bevoegde Franse diensten vergemakkelijken.

De lokale politiezone ‘VLAS’ (Kortrijk), van wie dit project uitgaat, stelt deze verbindingsambtenaar ter beschikking van de betrokken overheden.



Dankzij dit initiatief zullen de politiediensten een beter beeld krijgen van de manier waarop het fenomeen radicalisering aan beide kanten van de grens in de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik en omgeving tot uiting komt.



De Belgische en Franse politiediensten in de grensstreek hebben de voorbije jaren veel ervaring opgedaan in de samenwerking op het vlak van de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit. Nog voor het nieuwe Akkoord van Doornik geratificeerd werd, werden er al gemengde Frans-Belgische patrouilles in de grensstreek georganiseerd, op cruciale plaatsen zoals de kuststreek of bij grote evenementen die in Frankrijk of België plaatsvinden. Denken we maar aan de Paasfoor in Kortrijk, de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix of de Braderie in Rijsel.



Sedert de ratificatie van het Akkoord van Doornik II vonden er ook verschillende gezamenlijke Frans-Belgische operaties plaats, in het bijzonder nachtelijke controles. Het Centrum voor politie- en douanesamenwerking van Doornik, de lokale politiezones ‘VLAS’, ‘Grensleie’, ‘Ieper’, ‘Moeskroen’ en ‘Comines-Warneton’ aan Belgische kant en de politiediensten van Rijsel, Tourcoing en Roubaix aan Franse kant hebben hieraan deelgenomen.