22.000 uren onderzoek en 40 huiszoekingen: ook de FGP van Charleroi brengt de georganiseerde misdaad in België een flinke slag toe

Vanochtend vonden er een veertigtal huiszoekingen plaats in het ganse land. De Federale Gerechtelijke Politie van Charleroi, die belast is met het onderzoek, voerde een grootschalige operatie uit, en dit enkele weken na de collega's van Luik, Limburg, Antwerpen en Brussel. Al deze onderzoeken hebben als overeenkomst dat zij het gevolg zijn van de ontcijfering van Sky ECC en dat ze betrekking hebben op dossiers die door het federaal parket opgevolgd worden, meer bepaald in het milieu van drugshandel en zelfs terrorisme.

Persbericht

 

Sky ECC: een onuitputtelijke bron met lokale repercussies

In maart 2021 heeft België, met de medewerking van Europese partners, de Sky ECC-applicatie neergehaald die door verschillende maffia's werd gebruikt. De miljarden ontcijferde berichten hebben de georganiseerde misdaad op Belgisch grondgebied grotendeels gedestabiliseerd.

Vandaag zijn in Brabant, Antwerpen, Brussel en Henegouwen, met inbegrip van Charleroi, de criminele activiteiten van mensen uit Midden-Europa stopgezet, en dit hoofdzakelijk in de Brusselse regio maar met uitlopers in verschillende gemeentes van het land, waaronder Evere, Rochefort, Marchienne-au-Pont en La Louvière.

Bij een veertigtal huiszoekingen werden zo’n twintig personen zonder incidenten gearresteerd. Een twintigtal voertuigen werd in beslag genomen alsook zo’n 100.000 euro cash (de telling loopt nog). Daarnaast wordt er een cannabisplantage ontmanteld. 

22.000 onderzoeksuren door FGP Charleroi voor een gemeenschappelijk succes

Het doel van de operatie van vandaag, woensdag 1 december 2021, was niet enkel en alleen het in beslag nemen van goederen maar het onderbreken van de activiteiten van de criminele organisatie, die steeds internationaler werd en aan justitie dreigde te ontkomen.

Het onderzoek heeft de collega’s van FGP Charleroi zo'n 2500 dagen werk gekost: ze heeft het bestaan van een criminele organisatie aan het licht gebracht die ervan verdacht wordt actief te zijn in de teelt en de verkoop van drugs en het witwassen van geld.

Bij de operatie zelf werden ongeveer 250 leden van geïntegreerde politie ter plaatse ingezet. De FGP van Charleroi kon rekenen op de steun van de collega’s van de Federale Politie via versterkingen van bijna alle FGP’s van het land en op de steun van verschillende eenheden van de bestuurlijke politie (dienst Luchtsteun en dienst Hondensteun). Ook verschillende politiezones droegen bij tot het welslagen van de operatie. Het is dankzij het werk van teams die hetzelfde doel nastreven dat ter plaatse alles vlot is verlopen.

"De afgelopen weken hebben wij laten zien dat wij in staat zijn om in het hele land opvallende en doeltreffende acties uit te voeren. Onze gecoördineerde strijd tegen de georganiseerde misdaad in het hele land bewijst de noodzaak van een sterke Federale Gerechtelijke Politie", benadrukt Eric Snoeck, directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie.

Van beroving tot cybercriminaliteit

"Vijftien jaar geleden, in 2006, hadden we vooral te maken met klassieke dossiers zoals overvallen of zedendelicten gepleegd door lokale daders. Vandaag hebben wij te maken met een internationale criminaliteit die zich vestigt waar zij wil, naargelang haar doelstellingen, en die gebruik maakt van geavanceerde technieken of technologieën. De Federale Gerechtelijke Politie past zich dus aan en evolueert mee: in Charleroi blijven we niet achter, en dat bewijzen we vandaag", zegt Pascal Garlement, gerechtelijk directeur van FGP Charleroi. ‘Lokale’ gewelddadige criminaliteit heeft plaats gemaakt voor criminele organisaties van buitenlandse oorsprong die investeren in verlaten industriële terreinen in de regio en deze omvormen tot cannabisplantages.

Het werk van de speurders van Charleroi eindigt niet met deze operatie, verdere onderzoeken zullen een aanzienlijke inzet vergen.

In het belang van het onderzoek zullen het federaal parket en de Federale Gerechtelijke Politie vandaag geen verdere details vrijgeven.