Veilig Surfen : Wees op je hoede als je een e-mail ontvangt van je zogenaamde energieleverancier!

Oplichters hebben heel wat technieken om toegang te krijgen tot je rekeningen en ze te plunderen. Na de nepbankiers die tot bij de mensen thuis komen, is er nu de valse energieleverancier. Zoals je zal vaststellen, zijn oplichters steeds beter voorbereid om je om de tuin te leiden.

Surfons Tranquille : Prudence si vous recevez un e-mail de votre soi-disant fournisseur d’énergie

Een van de recentste technieken van oplichters is zich uitgeven voor je energieleverancier. Je energieleverancier stuurt je een e-mail waarin hij uitlegt dat er een groot probleem is geweest met zijn computersysteem en dat hij niet alle klantgegevens kon herstellen. Hij verwacht dus dat je hem een kopie van de laatste ontvangen factuur opstuurt.

Als je hierop ingaat, dan krijg je enkele dagen later een e-mail met een nieuw exemplaar van de factuur. Je zogenaamde leverancier geeft aan dat hij zijn computersysteem moest aanpassen en zijn bankrekening moest wijzigen. Tot slot verzoekt hij je dit nieuwe rekeningnummer te gebruiken voor verdere stortingen. "Een rekening die uiteraard werd geopend door de oplichters en waarop de klanten alle bedragen zullen storten", verduidelijkt Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

 

Werknemers van bedrijven zijn het doelwit

Deze techniek doet denken aan de techniek van 'CEO-fraude' waarover we het eerder al hebben gehad. Daarbij wendt de dader zich persoonlijk tot een bediende van de boekhouding van een bedrijf en doet hij zich voor als zijn/haar baas. Hij vertelt dat hij op zakenreis is en dat hij hem nodig heeft voor een uitzonderlijke, vertrouwelijke en uiterst dringende transactie. De werkwijze is steeds dezelfde. Het slachtoffer wordt verzocht geld te storten op een buitenlandse bankrekening (en liefst de dag voor een verlengd weekend) waarbij het de rekeninggegevens en de stavingsstukken van de verrichting ontvangt.

Ook al wordt er voor deze techniek gewaarschuwd, toch kan een nietsvermoedende werknemer makkelijk in de val lopen. De dader zorgt ervoor dat alles volledig geloofwaardig overkomt. "Temeer omdat hij zeker is van zijn stuk. Hij kent het bedrijf immers goed dankzij de inlichtingen die hij op LinkedIn verzameld heeft", benadrukt de commissaris.