Veilig Surfen : Wanneer een pester binnensluipt in de telefoon van zijn slachtoffer

Sommige pesters gebruiken spyware om hun slachtoffer te volgen. Bang dat dit je ook zou overkomen? Activeer Play Protect en installeer een antivirusprogramma voor een grondige controle.

Photo by Jonah Pettrich on Unsplash

In het dagelijkse leven van onze jongeren kunnen we technologie niet wegdenken. Maar er is steeds het sluipende gevaar van cyberpesten. Sommige pesters sluipen zelfs binnen in de telefoon van hun slachtoffer. "Het gebeurt steeds vaker dat leerlingen tijdens de speeltijd hun smartphone in de klas moeten laten. Een van de pesters maakt hiervan gebruik om het lokaal binnen te glippen en er de telefoon van zijn slachtoffer te pakken. Op het toestel installeert hij spyware die hem toegang geeft tot berichtinhoud, sms'jes en de gesprekkenlijst. Zo kan hij ook de geolokalisatie en tal van andere functies traceren", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

De pester maakt geen gebruik van Google Play om zijn snode plan uit te voeren. Hij gaat naar de telefooninstellingen, vinkt het vakje 'onbekende bronnen' aan en schakelt de beveiligingsdienst Play Protect uit. Vervolgens steekt hij een geheugenkaart met spyware in het toestel. Dit lukt in een Android-omgeving, maar iOS van Apple is moeilijker toegankelijk.

Activeer een antivirusprogramma

Wat kunnen slachtoffers concreet doen? Het is al een goede zaak dat ze erover praten. Begeleid slachtoffers en raad hen aan Play Protect te activeren en een antivirusprogramma te installeren voor een grondige controle. "Het is ook mogelijk om in de telefooninstellingen de toegangsrechten voor de applicaties te controleren. Een app die de gebruiker niet geïnstalleerd heeft en die zich toegang verschaft tot tal van persoonlijke gegevens moet je absoluut verwijderen. Tot slot kun je de telefoon resetten, maar let op dat je geen eerdere back-up herstelt", besluit de commissaris van de Federal Computer Crime Unit.