Veilig Surfen: Verkoop op het internet, aanvaard geen cheques!

Voor velen onder ons is het een gewoonte geworden om ongewenste cadeaus in tweedehandswinkels of op internet te verkopen.

Photo by Kari Shea on Unsplash

Volgens een Franse enquête heeft 57 % van de ondervraagde personen al eens een kerstgeschenk doorverkocht of is daartoe bereid. Bij de 25- tot 34-jarigen loopt dat percentage op tot 73 %.

Als we naar het soort cadeau kijken, zien we dat het hoofdzakelijk om cd's en dvd's gaat, gevolgd door videogames, decoratieartikelen, technologische producten en boeken.

En wanneer er zaken doorverkocht worden op internet, liggen er natuurlijk ook oplichters op de loer ...

Daarom willen we u waarschuwen voor enkele bijzonder populaire oplichtingstechnieken.

Deze week gaan we in op de techniek waarbij de potentiële koper u uitlegt dat hij niet in België is en vraagt of u akkoord gaat met een betaling per cheque. U bent verleid door het voorstel en deelt hem uw gegevens mee.

Drie dagen later ontvangt u een cheque met de post. Verrassing: er staat een hoger bedrag op de cheque vermeld dan de prijs die u voor het artikel vroeg.

De koper legt u uit dat hij de cheque zelf heeft gekregen als betaalmiddel bij een verkoop. Aangezien het om een cheque aan toonder gaat, wil hij die gebruiken om u te betalen. Hij vraagt u enkel om het verschil terug te sturen via een prepaid creditcard die u bijvoorbeeld in een postkantoor koopt wanneer u hem het pakje opstuurt.

U geeft de cheque af aan de bank die het bedrag op uw rekening crediteert, maar met de vermelding 'onder voorbehoud van goede afloop'.

Dit betekent dat uw bank u het bedrag van de cheque 'voorschiet' in afwachting van betaling door de uitgevende bank.

Maar aangezien u uw geld hebt gekregen, stuurt u het artikel en de prepaidkaart op.

Wanneer u twee of drie dagen later uw saldo raadpleegt, stelt u echter vast dat het bedrag ingetrokken werd. Uw bank legt u uit dat het om een gestolen cheque ging en dat ze die daarom heeft geblokkeerd.

Ga dus nooit in op een verzoek om per cheque te betalen.

Volgende week geven we u meer uitleg over een andere methode die de uiterst inventieve oplichters vaak gebruiken.