Veilig Surfen: Tools tegen fake news

Samen met de Covid-19-pandemie is ook de hoeveelheid fake news toegenomen. Bepaalde tools helpen je echt nieuws van vals te onderscheiden. Een woordje uitleg.

Photo by Markus Winkler on Unsplash

De voorbije weken stonden de sociale media bol van informatie over Covid-19. Daarbij is het soms moeilijk om echt van vals te onderscheiden. Vrienden delen contextloze of volledig verzonnen informatie omdat ze overtuigd zijn van de inhoud. "Heeft onze vriend die informatie gecheckt alvorens ze te delen? We moeten toegeven dat dat niet vaak het geval is en wanneer we hem erop wijzen, krijgen we vaak een bericht in de trant van oeps, sorry, dat wist ik niet!", aldus commissaris Bogaert van de Computer Crime Unit.

De expert van de Federale Politie nodigt je uit te surfen naar enkele webplatformen die fake news bestrijden. "De krant Le Monde biedt het platform Décodex aan, andere platformen zijn Factuel van Agence France-Presse en Faky van de RTBF. Daarnaast zijn er de sites die hoaxen bestrijden, zoals Hoaxbuster, Hoaxkiller of het Belgische Hoax-Net. Al die platformen moeten ons helpen om informatie te verifiëren en na te trekken."

Blijf kritisch!

Denk eraan om informatie die een onbekende op internet post steeds voorzichtig en met de nodige afstand te benaderen. "Een unieke en niet-nagetrokken getuigenis kan echt zijn, maar we hebben geen enkele garantie hiervoor."

Op die sites vind je niet alleen heel wat tips, maar ook extensies voor de browsers Chrome en Firefox. Zij zullen tijdens het surfen aangeven of de site betrouwbaar is of regelmatig valse informatie verspreidt.