Veilig Surfen : Beveilig de toegang tot je elektronische toestellen

Elektronische toestellen komen gemakkelijk in de handen van kinderen terecht. Als je voor Kerstmis bijvoorbeeld een tablet krijgt, aarzel dan niet om hem te beveiligen en zo elk risico te voorkomen.

Photo by Patricia Prudente on Unsplash

Sommigen onder ons zullen misschien het geluk hebben een nieuwe tablet onder de kerstboom te vinden. Als je kinderen hebt, zal het wellicht niet lang duren voor hij in hun handen terechtkomt. “Ik heb al verschillende vragen om advies gekregen als gevolg van onaangename verrassingen, vooral op financieel gebied”, vertelt commissaris Olivier Bogaert. Onze cyberveiligheidsexpert heeft er niets op tegen dat we het toestel uitlenen, maar hij raadt wel aan onze gegevens te beschermen of de toegang tot bepaalde applicaties te beperken, afhankelijk van de leeftijd van onze kinderen.

 

Verschillende tools

Al naargelang je een iPad of een Android-tablet gebruikt, bestaan er verschillende tools die je daarbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld door beveiligde profielen te maken. “Op de iPad kun je in de instellingen het gebruik van de tablet beperken tot één applicatie om te vermijden dat jonge gebruikers zomaar alles gaan openen. Ook op Android bestaan er applicaties voor ouderlijk toezicht zoals Kids Place. Hiermee kun je de machtigingen van de applicaties selecteren en de toegang tot de instellingen van de tablet verhinderen.

Je kan ook de internetverbinding blokkeren om geen onaangename verrassingen te krijgen als gevolg van betalingen in bepaalde applicaties.

 

Meer weten?