De gebruiker blijft de beste verdediging tegen hacking

Er is een toename van cyberaanvallen waarbij ransomware wordt geïnstalleerd. Pas op voor mails met attachments. En vergeet niet dat jijzelf als gebruiker de beste verdediging tegen hacking blijft!

In het begin van het jaar verschijnen de analyses over de trends in cybersecurity. De ideale gelegenheid om de balans op te maken en een aantal tips te herhalen.

We zien een stijging van de aanvallen waarbij ransomware wordt geïnstalleerd die vervolgens de IT-infrastructuur zal blokkeren. "Hackers gebruiken diverse technieken. Ze profiteren bijvoorbeeld van de zwakke plekken in de beheerstools van bedrijven. Nadat ze zijn binnengedrongen, kunnen ze onder meer de back-ups uitschakelen. Er kunnen ernstige gevolgen zijn als het bedrijf volledig geblokkeerd is door de versleuteling van zijn gegevens", legt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit.

We verzamelen vooral gegevens met onze smartphones die we ook op het werk gebruiken. Wees op je hoede als je bestanden aangeboden krijgt. "Bij de mail is doorgaans een .doc of .pdf gevoegd. Er bleek echter ook malware te zitten in geluidsbestanden (.wav), hoewel die al tientallen jaren in gebruik en zeer veilig zouden zijn. Bovendien maken hackers ook gebruik van jpeg-, png- en gif-files om virussen te installeren", waarschuwt de commissaris.

De gebruiker is het beste wapen

De laatste maanden is de populariteit van deepfakes als hackingtool gestegen. "Het gaat om gemanipuleerd beeld- of geluidsmateriaal waarin de slachtoffers boodschappen van hun werkgever te zien of te horen zullen krijgen. Door het bestand te openen, maken ze de installatie van ransomware mogelijk."

Vergeet echter niet dat de zwakke schakel in de digitale omgeving zich tussen het scherm en de stoel bevindt … "Het is van het grootste belang dat we op onze hoede blijven voor de content die we aangeboden krijgen. Ons gedrag speelt immers een grote rol in onze digitale veiligheid", besluit Olivier Bogaert.