Buitengewone samenwerking tussen politie en Judo Belgium: ‘Respect, altijd en overal’

Judo Belgium en de politie slaan de handen in elkaar. Een op het eerste zicht misschien ongewone samenwerking, maar judoka’s en politiemensen hebben heel wat gemeenschappelijke waarden, waaronder respect, minimaal gebruik van geweld en zorg voor elkaar. Onder het motto ‘Respect, altijd en overal’ gaan beide partners nu samenwerken. Het project wil onder andere judoka’s motiveren voor een job bij de politie, in de voetsporen van onder andere ex-judoka's Harry Van Barneveld en Inge Clement, vandaag collega's bij politiezone Oostende.

Buitengewone samenwerking tussen politie en Judo Belgium: ‘Respect, altijd en overal’

Het partnerschap tussen Judo Belgium en de Federale Politie werd op woensdag 5 oktober 2022 voorgesteld in aanwezigheid van minister Annelies Verlinden. Onder het motto ‘Respect, altijd en overal’ zal in de toekomst samengewerkt worden met workshops geweldbeheersing, kennismakingssessies judo voor politiemensen en gezamenlijke inspanningen op vlak van rekrutering.

 

De samenwerking tussen beide organisaties bestaat concreet uit verschillende luiken:

  • Op judo-evenementen zullen infostands komen van Jobpol, de rekruteringsdienst van de politie. Geïnteresseerden in een politie-job kunnen er honderduit vragen stellen over de mogelijkheden bij de politie en kunnen meteen ook testen of ze zouden slagen in de fysieke proef die je moet afleggen om als operationeel bij de politie te kunnen starten.



    Dankzij een samenwerking met Belgian Cycling is Jobpol ook reeds sinds enige tijd aanwezig op belangrijke wielerevenementen. Vanuit de wielerwereld kan deze stand telkens op heel wat interesse rekenen.

     
  • Gezamenlijke workshops geweldbeheersing. Zowel politiemedewerkers als judoka’s krijgen technieken aangeleerd om risicosituaties te vermijden of snel op te lossen, zonder of met zo weinig mogelijk geweld. Tijdens de workshops kunnen zij hierover ervaringen uitwisselen en bespreken.



    Mike Van de Rostyne, voorzitter van de Vlaamse Judofederatie: “Op de tatami gaan we uiteraard de kamp aan, maar zelfs daar is alles afgebakend. Judo betekent namelijk letterlijk ‘zachte weg’. Zodra iemand afklopt, stopt het. Als judoka leer je dan ook je hele leven lang technieken om geweld te vermijden. Samengevat blijft het naast de mat: een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht."

     
  • Kennismakingstrainingen judo voor politiemensen. Het project streeft ernaar dat judoka’s de politie beter leren kennen, maar ook dat meer politiemensen kennismaken met judo. Maandelijks zullen judoka’s aan geïnteresseerde politiemedewerkers judotraining geven.

     
  • Ambassadeurswerking. Politiemedewerkers-judoka’s kunnen ambassadeur ‘respect en geweldsbeheersing’ worden op vrijwillige basis. Dit houdt in dat ze de waarden respect, nazorg en geweldsbeheersing uitdragen. Ze helpen en begeleiden in hun judoclub de judoka’s die bij de politie willen solliciteren. En ze promoten de judosport bij hun collega’s door hen bijvoorbeeld mee te nemen naar één van de maandelijkse judo-sportactiviteiten. 

 

Respect als fundament 

 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: "Judoka's, of ze nu professioneel of recreatief sporten, leven gezond, zijn sterk, gedisciplineerd en beschikken over veel uithoudings- en doorzettingsvermogen. En, nog belangrijker, ze respecteren hun ploegmaats. Deze waarden dragen ook politiemedewerkers hoog in het vaandel. Het spreekt dan ook voor zich dat de politie jonge en minder jonge judoka’s aanspreekt om onze politie te versterken. We willen hen de boodschap geven: misschien is een job bij de politie wel iets voor jou."

 

Sebastien Bonte, voorzitter van Judo Belgium: “Respect, zorg en minimaal gebruik van geweld zijn zeer actuele waarden waardoor judo ook meteen een zeer actuele sport is. De samenwerking tussen de politie en de judowereld is voor ons gewoon vanzelfsprekend. We tellen al heel wat politiemensen in onze clubs. Bovendien hechten wij veel belang aan de toekomst van onze judojongeren. Het worden niet allemaal Olympische kampioenen en ze kunnen jobs waarin ze zich thuis voelen, goed gebruiken.” 

Partners

 

De samenwerking tussen Judo Belgium en de politie kadert in een reeks partnerschappen die de politie aangaat met organisaties zoals recent nog Belgian Cycling, vzw’s zoals Capital, onderwijsinstellingen, enzovoort.

 

Dominique Van Ryckeghem, directrice-generaal van het middelenbeheer en de informatie van de Federale Politie: “Het doel van deze partnerschappen is dubbel: nieuwe politiecollega’s rekruteren en de politie midden de samenleving plaatsen. We doen dit door samen te werken met organisaties rond thema’s die voor iedereen belangrijk zijn zoals respect. Door van respect de basis te maken in de zoektocht naar (nieuwe) partners, door samen te discussiëren over respect, door na te denken over attituden en handelingen die dit respect moeten weerspiegelen, hopen we dat politiemedewerkers nog meer doordrongen geraken van het belang ervan. Dat het intrinsiek deel gaat uitmaken van hun levenshouding en dat ze deze waarde zo doorgeven.”