Grootschalige politieactie in Oost-Vlaanderen: 47 PV’s, 5 gerechtelijke arrestaties en 250 gram drugs inbeslaggenomen

BRUSSEL, 07/02/2020. - De federale en lokale politiediensten hebben in de avond van donderdag 6 februari gezamenlijk een grootschalige controleactie gehouden in Oost-Vlaanderen. De focus lag vooral op inbraken in panden en andere vermogensdelicten, zoals auto- of fietsdiefstal. Er werden vijf personen gerechtelijk aangehouden voor diverse feiten, vijf voertuigen en zo’n 250 gram drugs in beslag genomen.

Op donderdagavond 6 februari namen politiemensen uit 19 lokale politiezones en 10 eenheden van de Federale Politie deel aan een geïntegreerde controleactie in de provincie Oost-Vlaanderen. Daarbij werd er vooral gefocust op inbraken in panden (woningdiefstallen, garagediefstallen,…) en andere vermogensdelicten (autodiefstallen, autokraken, fietsdiefstallen,…). Daarnaast was er ook extra aandacht voor druggerelateerde misdrijven en verkeer.

Tijdens deze actie werden in totaal 787 voertuigen gecontroleerd.

Resultaten

Tijdens deze actie werden 73 personen betrapt op een verkeersinbreuk. Er werden 47 processen-verbaal opgesteld voor gerechtelijke inbreuken, waaronder:

  • Verdachte handelingen
  • Drugsbezit
  • Geseinde personen
  • Verboden wapendracht
  • Verschillende verkeersinbreuken, zoals rijden onder invloed, zonder geldige verzekering of zonder geldige technische keuring

Vijf personen werden gerechtelijk gearresteerd omwille van diverse feiten. De onderzoeken lopen. Tijdens de controles werd ook ongeveer 250 gram drugs in beslag genomen, voornamelijk cannabis. 19 personen moesten tijdelijk hun rijbewijs inleveren omdat ze onder invloed waren van drugs of alcohol achter het stuur. Ten slotte werden ook vijf voertuigen in beslag genomen, voornamelijk omdat ze niet verzekerd waren.

Druggerelateerde misdrijven

In Denderleeuw werd een persoon betrapt bij de verkoop van een kleine hoeveelheid cannabis. Er werd een huiszoeking uitgevoerd bij de betrokkene en het onderzoek loopt verder.

In Zelzate werd ook een persoon aangetroffen met een dealerhoeveelheid cannabis en cocaïne. Hij werd gearresteerd en het onderzoek is lopende.

FIPA: Full Integrated Police Action

In de strijd tegen vermogen- en druggerelateerde criminaliteitsfenomenen worden regelmatig grootschalige acties georganiseerd, zoals deze ‘Goliath’-actie. De actie wordt op provinciaal niveau georganiseerd en wordt door de politie omschreven als een FIPA (Full Integrated Police Action). Dit betekent dat middelen en personeel van zowel de Lokale als de Federale Politie gezamenlijk en geïntegreerd worden ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen.

De politie wenst met dit type acties enerzijds daders te vatten en sterk ontradend te werken naar potentiële daders toe, en anderzijds - door de grote aanwezigheid op het terrein - het veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen.

Deelnemende politiezones:

Aalter, Assenede-Evergem, Berlare/Zele, Buggenhout/Lebbeke, Deinze/Zulte/Lievegem, Denderleeuw/Haaltert, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Gent, Lokeren, Meetjesland Centrum, Ninove, Regio Puyenbroeck, Regio Rhode & Schelde, Schelde-Leie, Waasland-Noord, Wetteren/Laarne/Wichelen, Zottegem/S-L-H/Herzele en de Antwerpse politiezone Zwijndrecht.

Deelnemende diensten van de Federale Politie:

Luchtsteun (DAFA), Hondensteun (DACH), Interventiekorps (CIK OVL), Communicatie- en Informatiecentrum (CIC OVL), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK OVL), Wegpolitie (WPR OVL), Spoorwegpolitie (SPC OVL), Scheepvaartpolitie (SPN), Coördinatie- en Steundirectie (CSD OVL) en de centrale gerechtelijke drugscel.