Nationale campagne 1dagniet breidt zich uit over Europa

De jaarlijkse nationale campagne tegen inbraak 1dagniet trekt ieder jaar steeds meer aandacht.  Het succes stijgt zo snel dat de nationale actie zich zal uitbreiden tot op Europees niveau met de eerste Europese dag tegen inbraak op woensdag 19 juni.  

Nationale campagne 1dagniet breidt zich uit over Europ

Het aantal inbraken neemt nog steeds af

De statistieken van de federale politie geven voor de eerste 6 maanden van 2018 23.057 inbraken in woningen aan.  Deze cijfers wijzen opnieuw op een afname als men vergelijkt met de 53.315 inbraken die in 2017 in België plaatsvonden.

Europese dag: 12 landen nemen deel aan 1dagniet

Wegens het succes van de actie 1dag niet in België die in 2014 is gelanceerd, heeft hetEUCPN (European Crime Prevention Network) dit jaar het initiatief genomen om de campagne uit te breiden tot op Europees niveau.   Er zijn nu al 12 Europese landen die deelnemen aan deze actie, namelijk: Bulgarije, Tsjechische Republiek, Estland, Litouwen, Luxemburg, Letland, Malta, Nederland, Roemenië, Polen, Ierland, België. 

De eerste Europese actiedag tegen inbraak zal plaatsvinden op woensdag 19 juni, maar de sensibiliseringsacties lopen de hele week.  Alle preventiepartners - FOD Binnenlandse Zaken, federale politie, lokale politie, gemeentelijke preventiedienst, buurtinformatienetwerken en privépartners verenigen zich opdat zoveel mogelijk burgers voor deze problematiek worden gesensibiliseerd.

Gerust op vakantie vertrekken

Het thema van deze Europese actiedag is het veilig op vakantie vertrekken en wat je kan doen om extra veiligheid rond je woning te garanderen, zoals:   

  • Contact opnemen met buren die je vertrouwt om regelmatig je woning te checken, de brievenbus leeg te maken, het gras te maaien.  Hiermee krijgt jouw woning ook steeds een bewoonde indruk.   
  • Afwezigheidstoezicht aanvragen bij de politie: patrouilles komen regelmatig langs jouw woning om te zien of alles in orde is. 

    Aanvraag op https://www.politie.be/nl/e-loket/afwezigheidsmelding
  • Raadpleeg een diefstalpreventieadviseur: hij zal je GRATIS tips geven en uitleggen welke goede gewoonten je kan aannemen om je woning extra veilig te maken. 
  • Blijf discreet op sociale netwerken. Niet iedereen hoeft te weten dat je op vakantie vertrekt.

Blijf op de hoogte van alle acties via sociale netwerken Facebook 1 dag niet – Twitter: @1dagnietBE - #1dagnietBE #StopDomesticBurglaries en onze website www.1dagniet.be