Op naar een veilig nieuw schooljaar!

Elke dag gebeuren in ons land tien verkeersongevallen waarbij een kind jonger dan 15 jaar gewond raakt. Dat blijkt uit cijfers van verkeersveiligheidsorganisatie Vias. De ongevallen met kinderen gebeuren voornamelijk voor en na schooltijd, en in bijna de helft van de gevallen was het kind met de fiets of te voet.

De schoolomgeving moet een veilige plek zijn voor kinderen. Vooral rond de tijden dat de school begint en stopt moet dit worden nagestreefd. Op die manier kunnen kinderen zich veilig rond de school bewegen en kunnen kinderen op jongere leeftijd lopend of fietsend naar school.

De lokale politie Boortmeerbeek/Haacht/Keerberen neemt heel wat initiatieven om de verkeersveiligheid van scholieren permanent op te volgen en te verbeteren. Ook bij het begin van het nieuwe schooljaar is het streven naar een veilige schoolomgeving één van onze prioriteiten. Daarom zal de politie gedurende de maand september controles uitvoeren rond de scholen en spoorwegoverwegen.

Verkeersveiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. De lokale politie kan deze taak niet alleen vervullen en doet daarom ook een beroep op jou als ouder of grootouder.

Lees hier enkele eenvoudige en nuttige tips die je hierbij kunnen helpen!

Gedurende de maand september zal de politie in de schoolomgeving en spoorovergangen preventieve controles houden. De aandacht gaat vooral uit naar het gedrag van autobestuurders tegenover fietsers en voetgangers (bijvoorbeeld onvoldoende afstand houden, onaangepaste snelheid,..), naar het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van kinderzitjes en het parkeergedrag bij het uit- of instappen van de kinderen. Fietsers moeten er voor zorgen dat ze met een fiets naar school komen die in orde is, met de nodige verlichting en reflectoren.

In de aanloop van de eerste schooldag vonden in de 3 gemeenten van onze politiezone op verschillende schoollocaties diverse snelheidscontroles.

Op de eerste schooldag is de politie van de PZ Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen manifest aanwezig in het straatbeeld met als doel geen verkeersongevallen vast te stellen en alle kinderen veilig van en naar school te krijgen.

Nuttige tips:

Je brengt je kind naar school met de wagen:

Laat je kind aan de kant van het voetpad in- en uitstappen. Parkeer op enige afstand van de schoolpoort en laat je kind over het voetpad aan dezelfde kant verder stappen

Leer je kind altijd de veiligheidsgordel om te doen. Jong geleerd is oud gedaan!

Parkeer je wagen reglementair d.w.z. niet voor de schoolpoort, niet op het voetpad, niet aan de onderbroken gele streep, enz.

Je kind gaat te voet of met de fiets naar school:

Leer je kinderen dat het belangrijk is dat ze gezien worden. Het is niet omdat zij een auto zien aankomen dat de bestuurder hen ook gezien heeft

Kies kleurrijke kledij zodat je kind opvalt in het verkeer. Zeker voor de winter zijn heldere jassen met reflecterende strips ideaal

Weeg goed af of je kind reeds zelfstandig naar school kan stappen of fietsen. Oefen desnoods de route in die je kind alleen zal volgen

Zorg dat de fiets van je kind wettelijk in orde is, controleer dit geregeld

Laat de smartphone in de rugzak van je kind steken en niet in de jaszak

We vragen dat iedereen zich bewust blijft van het belang van verkeersveilig gedrag! En vergeet vooral niet: het goede voorbeeld in het verkeer geef je zelf!