Hoe verklein je de kans op een inbraak bij jouw thuis? (preventie)

U kunt eenvoudige maatregelen nemen om het risico te verminderen. Inbraakpreventie omvat het geheel van organisatorische, fysieke en elektronische maatregelen om een inbraak te voorkomen.

Deze drie categorieën van belangrijkste maatregelen kunnen aangevuld worden met sociale maatregelen.

U kunt een beroep doen op de diefstalpreventieadviseur van de Politiezone.                                    

De diefstalpreventieadviseur helpt u bij het beveiligen van uw woning. Het gaat om een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie.

Hij komt gratis bij u thuis om uw woning te controleren en geeft advies over de maatregelen die u kunt nemen.

Waarom een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur?

  • Het is gratis
  • Hij geeft advies op maat
  • Hij geeft neutraal en objectief advies
  • De aanbevelingen zijn niet verplicht

Wenst u gratis advies? Neem dan contact op met uw diefstalpreventieadviseur. Serge Decoster 02/249.21.69 serge.decoster.1@police.belgium.eu  

 

Organisatorische maatregelen (goede gewoonten)

Veilig wonen is een kwestie van veilige leefgewoonten. De beste sloten zullen niet helpen als u ze niet gebruikt of als u tegelijkertijd een raam laat openstaan. Veilige leefgewoonten kosten weinig of niets en hebben toch een enorm effect in het buiten houden van ongewenste bezoekers. Deze maatregelen zijn zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd gezien worden.

Dit zijn enkele voorbeelden van organisatorische maatregelen:

  • Doe altijd uw ramen en deuren op slot, ook als u maar voor even afwezig bent. Laat uw ramen niet op kiepstand staan.
  • Draag zorg voor uw sleutels; hang er geen labels aan en laat ze niet aan de binnenkant van ramen of deuren zitten of – erger nog – verstopt onder de deurmat.
  • Geef altijd de indruk dat er iemand aanwezig is: programmeer lampen om automatisch aan en uit te gaan. Laat de radio aan.
  • Wanneer u op vakantie vertrekt, laat uw brievenbus dan leegmaken en vraag aan uw buren/familie om de rolluiken op en af te laten. Vermeld op sociale netwerken vooral niet dat u op vakantie vertrekt.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen, zoals uw smartphone, laptop, tablet, enz. in het zicht van voorbijgangers slingeren.
  • Zet de kartonnen verpakking van uw nieuwe toestellen niet voor de deur, anders zien inbrekers al snel wat ze bij u kunnen stelen.
  • Berg materiaal dat inbrekers van pas zou kunnen komen op, zoals een ladder, tuingereedschap, enz.
  • Hou een inventaris bij van uw waardevolle voorwerpen en noteer de serienummers. Bewaar de facturen. Noteer bij de aankoop de referenties en maak een foto. Op die manier zal de politie uw spullen gemakkelijker kunnen teruggeven als ze worden teruggevonden.
  • Wees een waakzame buur. In het oog houden wat er in de straat of bij de buren gebeurt, kan helpen om het risico op diefstal te verminderen. Meld elk verdacht element aan de politie.
  • Geef blijk van een gezonde dosis wantrouwen: laat onbekenden niet zomaar binnen zonder geldige reden, ook al lijkt hun verhaal aannemelijk.

 

Mechanische maatregelen (mechanisch beveiligingsmateriaal)

Het is heel belangrijk dat alle 'zwakke' punten van uw woning goed beveiligd zijn. Als een inbreker ondanks alles toch uw woning uitkiest, dan gaat de tijd in zijn nadeel spelen. Een onderzoek heeft aangetoond dat een inbreker zijn poging na gemiddeld 3 minuten staakt. Alle bereikbare gevelopeningen - deuren, (schuif)ramen, garage en kelderopeningen - moeten dus goed beschermd worden.

  • Voorzie de buitendeuren van een meerpuntssluiting met minstens 3 sluitpunten.
  • Een cilinder die meer dan 2 mm uitsteekt, vormt een potentieel inbraakrisico. Zorg daarom voor een stevige cilinderbescherming (langschild of rozet).
  • Kies voor een veiligheidscilinder met veiligheidskaart.
  • Hebt u geen veiligheidsslot? Plaats dan een opbouwslot.
  • Kies voor gelaagd glas. Dat is moeilijk in te slaan en vormt voor de inbreker een extra hindernis.
  • Let erop dat het raamkader stevig verankerd zit in het metselwerk.
  • Ga voor vergrendelbare raamkrukken.
  • Zorg voor buitenverlichting die aanspringt wanneer iemand uw woning nadert.

     

 

Elektronische maatregelen (elektronische beveiligingssystemen)

Elektronische beveiliging vormt in woningen met een hoger inbraakrisico een aanvulling op de voorgaande maatregelen. Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem is alleen maar relevant als de woning al correct beveiligd is. Naast een afschrikkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak(poging) te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren. Dit systeem vertraagt de inbreker immers niet, maar kan hem wel afschrikken.

Doe een beroep op professionals om u te begeleiden. Bekijk de geldende wetgeving.

Voorbeelden:

  • Plaatsing van een alarmsysteem

Als u een alarm laat installeren, houd dan goed rekening met de volgende elementen:

-  Als u niet bent aangesloten op een alarmcentrale, moet u uw alarmsysteem aangeven op de portaalsite van de politie.

-  Een jaarlijks onderhoud van de installatie en een jaarlijkse validatie van uw contactgegevens zijn wettelijk verplicht.

-  Zet het alarm aan telkens u uw woning verlaat (zelfs al is het maar voor even).

  • Plaatsing van een videobewakingssysteem

Als u een videobewakingssysteem laat installeren, zijn drie elementen essentieel:

-  De aangifte

-  Het register

-  Het pictogram

Lees alle informatie over de plaatsing van bewakingscamera’s op deze pagina.

U wilt een alarm- of videobewakingssysteem plaatsen? Geef dan de voorkeur aan INCERT-gecertificeerde installateurs. Met dit kwaliteitslabel garanderen zij u een voorafgaande risicoanalyse en een optimale beveiliging van uw woning.

Meer info? www.incert.be – www.aliasecurity.eu

 

 

Sociale maatregelen

Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle zijn nog altijd de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar de mensen elkaar niet kennen, kunnen inbrekers gemakkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan.

Indien u verdachte handelingen vaststelt in uw straat of buurt, neem dan onmiddellijk contact op met het nummer 112. Zelfs als u niet zeker bent, neemt u best contact op met de politie. Voorkomen is beter dan genezen!

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Zone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node) via het contactformulier of telefonisch via 02 249 22 11.