Nieuwe huiszoeking in dossier over criminele samenzwering in het prostitutiemilieu

Feiten: Criminele samenzwering – Mensenhandel met het oog op de exploitatie van een bordeel – Exploitatie van losbandigheid en prostitutie van meerderjarigen – Vervalsing van authentieke en openbare documenten door een particulier – Valsheid in geschrifte

Datum en plaats van de operatie : dinsdag 27 juli, Sint-Stevens-Woluwe

Inbeslagname van luxe tassen en horloges

In november 2020 is de Politiezone Brussel Noord een uitgebreid onderzoek gestart naar de handel in jonge vrouwen in de privéprostitutie (via advertenties op internet en in appartementen en hotels), georganiseerd door het Zuid-Amerikaanse milieu.

Het onderzoek bracht twee netwerken uit Colombia en Brazilië aan het licht, die gericht zouden zijn op het ronselen, huisvesten en tewerkstellen in de prostitutie van slachtoffers in België en andere Europese landen. Deze criminele verenigingen blijken de prostitutie van jonge vrouwen te organiseren voor klanten die via onlineadvertenties worden gevonden. In ruil daarvoor moeten de prostituees een deel van hun inkomsten afstaan en huur betalen aan de organisatie.

Op 8 juni 2021 heeft de lokale politie van Brussel Noord in de Brusselse agglomeratie en Waals-Brabant 18 huiszoekingen uitgevoerd op bevel van de onderzoeksrechter.

Deze huiszoekingen hadden reeds geleid tot de aanhouding van 14 verdachten, van wie er 7 ter beschikking van de onderzoeksrechter gesteld werden, die tegen 3 van hen een arrestatiebevel uitvaardigde. Bovendien werden 7 slachtoffers van de netwerken verhoord. Tijdens de huiszoekingen nam de politie ook meer dan 25.000 € cash, 2 voertuigen, verscheidene luxekledingstukken en -schoenen, 6 laptops, 1 iPad-tablet, tientallen gsm’s en simkaarten in beslag.

Op dinsdag 27 juli werd een nieuwe huiszoeking verricht door de sectie Mensenhandel van de Centrale Gerechtelijke Brigade van de Politiezone Brussel Noord. De huiszoeking vond plaats in de gemeente Sint-Stevens-Woluwe en leidde tot de ontdekking van verscheidene documenten die verband houden met ondernemingen en personen die gekend zijn binnen het dossier. De politieambtenaren hebben 7 Michael Kors-handtassen, 4 merkhorloges, verschillende illegale boekhoudkundige documenten en een vals Italiaans rijbewijs in beslag genomen.

In totaal zijn er in deze zaak 23 slachtoffers geïdentificeerd.

Deze operatie van de politie Brussel Noord verliep zonder incidenten of gewonden.