Persbericht: politiezone Montgomery controleert gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

Een paar weken geleden is er een nieuwe regelgeving voor gemotoriseerde voortbewegingstoestellen, ondermeer de elektrische steps, in werking getreden. Onze politiezone heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om na te gaan of deze nieuwe regels worden nageleefd

trotinette

Op 1 juli 2022 onderging de regelgeving voor gemotoriseerde voortbewegingstoestellen een grote bijwerking. Deze regelt strikter de voorwaarden waaraan gebruikers en hun toestellen zelf moeten voldoen voor een gebruik dat een optimale verkeersveiligheid voor alle gebruikers van de openbare weg garandeert. De vereiste minimumleeftijd, het aantal reizigers, de plaats op de rijbaan voorzien voor deze toestellen, enz. zijn enkele van de punten die werden voorzien of verduidelijkt in deze bijwerking van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975.

Daarnaast ontvangt onze politiezone al jaren klachten over deze vervoermiddelen, zowel van burgers, weggebruikers als van de lokale autoriteiten.

Een efficiënte en allesomvattende reactie van onze politiezone kon dan ook niet lang op zich laten wachten.

De politiezone grijpt het momentum van de nieuwe regelgeving om zich te concentreren op de controle van deze transportmiddelen en hun gebruikers en heeft op 6 juli al een controle-operatie uitgevoerd met resultaten die op zijn zachts gezegd opvallend genoemd kunnen worden:

-79 bestuurders werden gecontroleerd;

-12 boetes voor overtredingen (ondermeer met betrekking tot de nieuwe regelgeving) werden opgesteld;

-1 step werd in beslag genomen (voertuig niet gehomologeerd voor de openbare weg (model tot 90km/u)).

Op basis van deze vaststelling heeft onze politiezone besloten om op dinsdag 26 juli tussen 13u00 en 14u45 opnieuw vliegende en statische controles uit te voeren met 18 personeelsleden. op de rondpunt Montgomery (op het kruispunt van onze 3 gemeenten van Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe).

 RESULTATEN VAN DEZE OPERATIE

Tijdens de controle werden 67 bestuurders van gemotoriseerde voortbewe-gingstoestellen gecontroleerd.

Van deze 67 bestuurders: 

  • hebben er 45 een sampling voor alcohol ondergaan: iedereen was negatief;
  • zijn er twee voertuigen in beslag genomen, want ze voldeden niet aan de normen -( 1 monowheel et 1 step, die sneller konden rijden dan 50km/u);
  • werden 3 bestuurders geverbaliseerd omdat ze een passagier vervoerden;
  • werd 1 bestuurder geverbaliseerd omdat hij reed onder invloed van verdovende middelen

Eerste Hoofdcommissaris van Politie, Michaël JONNIAUX, korpschef van de politiezone Montgomery, besluit dan ook met het volgende: “We stellen een duidelijke vermindering van overtredingen vast in vergelijking met de 1ste operatie die op 06 juli werd gehouden, waarbij 79 chauffeurs werden gecontroleerd en 12 overtredingen werden vastgesteld. We hopen dat dit al een weerspiegeling is van een strikter begrip en toepassing van de nieuwe wetgeving die sinds 1 juli 2022 van kracht is vanwege de bestuurders van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

We zullen dit soort operaties op regelmatige basis blijven organiseren om ervoor te zorgen dat de geldende wetten worden gerespecteerd en correct worden toegepast en om elke weggebruiker in staat te stellen zich op een veilige en vlotte manier te verplaatsen”.

Vragen over dit dossier?

Wout MONTEYNE, verantwoordelijke communicatiedienst

)       02/788 9007 of 0497/345 899

@       Zpz.Montgomery.Communication@police.belgium.eu