Je bent slachtoffer van een misdrijf

Werd je het slachtoffer van een misdrijf? Dan heb je misschien behoefte aan een luisterend oor, informatie, gespecialiseerde hulp ... Dit steunaanbod geldt ook voor familie, naasten en getuigen, ...

In eerste instantie kan je hiervoor terecht bij elke politieambtenaar.

Bovendien beschikt de politiezone over een gespecialiseerde dienst bestaande uit een team met een psychosociale achtergrond. Hun diensten worden je, gratis en geheel vrijblijvend, voorgesteld bij het vaststellen van de feiten. Ook wanneer je geen klacht wenst in te dienen kun je beroep doen op de dienst politionele slachtofferbejegening.

Onthaal en een luisterend oor

  • Naar het slachtoffer luisteren en het moreel ondersteunen.
  • De situatie analyseren en de behoeften op verschillende niveaus evalueren (op psychologisch, sociaal en juridisch vlak).
  • Het slachtoffer toelaten zijn emoties, angsten en verzoeken in een vriendelijk milieu te uiten.
  • Informatieverspreiding met betrekking tot de mogelijke rechtsprocedure (vrederechter, rechtbank van eerste aanleg, …), de verschillende te ondernemen stappen (zich burgelijke partij stellen, ...) en het verloop van het gerechtelijk dossier.

Doorverwijzing

De dienst politionele slachtofferbejegening biedt eerstelijnshulp en werkt samen met een uitgebreid netwerk aan partners voor verdere hulpverlening (OCMW, CLB, ...).

Brochures

  • Je bent het slachtoffer van een misdrijf geweest. Hoe bekom je vergoeding van de schade? Hoe verloopt de terechtzitting voor de strafrechter? Wat als de schadevergoeding niet wordt betaald? Wie kan je verder helpen? Zoveel vragen waarop de brochure 'U bent slachtoffer' van de FOD Justitie een precies antwoord biedt.
  • Je bent slachtoffer of familielid van een slachtoffer en je krijgt vragen van de media. De website Risico-info.be maakt je wegwijs in hoe om te gaan met de media.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Brussel-West via het contactformulier of telefonisch via 02 412 12 12.