COVID-19 - Langdurige maatregelen en verscherpte controles

Op vrijdag 27 maart heeft de Nationale Veiligheidsraad de genomen maatregelen verlengd tot en met 19 april 2020.

Onze checklist, die helpt om te bepalen wat wel en wat niet is toegestaan, is daarom bijgewerkt (zie hieronder). Houd er rekening mee dat het doel van buitenactiviteiten is om te bewegen en frisse lucht te krijgen, daarom is bepaald dat u tijdens deze uitstapjes in beweging moet blijven, en niet de tijd moet nemen om te gaan zitten/liggen om te kletsen. Ook was een gezond verstand herinnering legitiem gehamerd huis niet te organiseren thuis partijen of stiekeme partijen in cafes, het in gevaar brengen van alle inspanningen ("lockdown partijen").

Zoals reeds gezegd en herhaald, zijn de politiediensten meer dan ooit aanwezig om de schade van deze pandemie te helpen beperken, met name in ons eigen land. Daarom heeft de Belgische politie, na een noodzakelijke periode van informatie en preventie, het bevel gekregen om elk verboden gedrag te onderdrukken. Concreet betekent dit dat :

  • Elke particulier die de maatregelen (verbod op montage, niet-essentiële verplaatsingen, afstand van 1,50m) niet respecteert, zal een boete krijgen en zal een transactie van 250 euro aangerekend krijgen.
  • De detailhandelaar of vestiging die de maatregelen (sluiting of afstand) niet respecteert, zal een boete krijgen en een transactie van 750 euro in rekening worden gebracht.
Stayathome

Deze procedure bestaat al sinds afgelopen donderdag en er zijn in het weekend zo'n 30 observaties op deze manier gedaan.

De bedrijven moeten zich ook nauwgezet houden aan de regels die de overheid oplegt. Alle grote bedrijven in onze entiteit zijn de afgelopen week gecontacteerd en gewaarschuwd. Bij deze gelegenheid hebben de politiediensten de bedrijven herinnerd aan de verplichtingen die moeten worden nageleefd en advies gegeven over de wijze waarop de doelstelling nog beter kan worden verwezenlijkt, met name :

  • Verplichte telewerken, waar mogelijk
  • Sociale afstand van minstens 1,50m
  • Beschermingsmiddelen die ter beschikking worden gesteld (gels, verwijdering van automatische handwasmachines, adequate opstelling van meubilair om promiscuïteit te voorkomen, versterkte schoonmaakservice, enz.)
  • Verbod op bijeenkomsten in collectieve ruimtes (vergaderingen, cafetaria's...)

Er zijn al meer dan een dozijn bedrijven geïnspecteerd en er zijn twee verslagen opgesteld over de niet-naleving van de opgelegde maatregelen. Morgen worden meer bedrijven geïnspecteerd.

Ter herinnering, als een bedrijf zich niet aan de maatregelen houdt, wordt er een waarschuwing gegeven. En als deze waarschuwing niet wordt opgevolgd, kan een sluiting worden bevolen.

Zoals u zult hebben begrepen, is dit niet langer een tijd voor preventie, maar voor repressie, in het belang van iedereen.

Laat het me horen...!

#Allemaalsamen #solidariteit en vooral #discipline

Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met je vrienden door op de onderstaande knoppen te klikken